Bun Cha Hanoi

En av mine favoritt vietnamesiske retter som jeg endelig har lært meg å lage 🙂 Her er det mange elementer, men jeg kan garantere at det er verdt hvert eneste trinn til slutt. En sammensetning av gode grillsmaker, syrlighet, sødme og friskhet, kan bare ikke slå feil! Denne ble også kjent som Bun Cha Obama, etter at den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama, besøkte den populære restauranten under sitt besøk i Vietnam.

Ingredienser 4 porsjoner

  • KARAMELLSAUS
  • 1 dl vann

  • 50 g sukker

  • 1 dl vann ekstra

  • SYLTE
  • 1 gulrot

  • 1 knutekål (500 g uten skall)

  • 4-5 ss hvit eddik (7%)

  • 3 ss sukker

  • 1/2 ts salt

  • KJØTTMARINADE
  • 600 g økologisk tynnribbe / nakkekoteletter

  • 2 fedd hakket hvitløk

  • 1 hakket sjalottløk

  • 1 hakket sitrongress

  • 3 ss karamellsaus

  • 1 ss fiskesaus

  • 1 ss østerssaus

  • 1 ss asiatisk kylling buljong

  • 1 ss thai mørk soyasaus

  • 1/2 ts sort pepper

  • 1/4 ts salt

  • VIETNAMESISKE KJØTTKAKER
  • 400 g kjøttdeig av svin

  • 2 fedd hakket hvitløk

  • 1 hakket sjalottløk

  • 1 hakket vårløk

  • 2 ss karamellsaus

  • 1 ss fiskesaus

  • 1 ss østerssaus

  • 1 ss thai mørk soyasaus

  • 1 ss nøytral olje

  • 1/2 ss asiatisk kylling buljong

  • 1/4 ts pepper

  • FISKESAUS
  • 150 g sukker

  • 1 l vann

  • 1 dl fiskesaus

  • 1 ss hvit eddik (7%)

  • 1/4 ts salt

  • Hakket hvitløk og chili serveres på siden

  • TILBEHØR
  • Kokte risnudler

  • Urter og salat: f.eks. mynte, koriander, bønnespire, perilla blader

FREMGANGSMÅTE:

  1. Ha 100 ml vann og sukker i en stekepanne og smelt på høy varme. Ikke rør, men vend heller pannen for å unngå krystallisering og jevn farge.
  2. Når blandingen begynner å få en gyllenfarge, passer du godt på og kan gjerne skru varmen ned til middels høy hvis du er redd, slik at du får en fin og dyp karamellfarge, uten at den blir brent eller bitter. Tilsett 100 milliter vann yil, bland opp. La det koke i ca. 1 minutt til så løfter du av og lar det avkjøles helt. Du skal stå igjen med ca. 5 ss karamellsaus = 75 ml. Mål gjerne opp når sausen er avkjølt. Dersom din karamellsaus blir mer redusert og du får mindre mengde, kan du tilsette vann og blande sammen slik at du får akkurat 75 ml.

SYLTE:

  1. Skrell gulrot og knutelål og del de i spisestore biter og skiver på maks 0,5 cm tykkelse. Bland med 2 ss sukker og la det trekke seg inn i ca. 20-30 minutter.
  2. Bland deretter inn salt og eddik.

KJØTTMARINADE:

  1. Del tynnribben i tynne skiver på maks 1 cm tykkelse og gjerne spisestore biter i størrelsen på maks 5-6 cm i brede
  2. Mariner i minst 45 minutter.
  3. Stek med i ca. olje på middels høy varme, og gjerne i flere omganger dersom du ikke har plass til at en og en bit legger flat, sånn som du hadde grilt eller gjort med airfryer.

KJØTTKAKER:

  1. Mariner kjøttdeigen sammen med alle ingrediensene. La det ligge i minst 45 minutter.
  2. Fordel i 12 like store deler og form i runde boller. Flat de ut til ca. 1 cm tykkelse.
  3. Stek med 2 ss olje på middels høy varme og snu når den ene siden er gyllenbrun. Sett på lokk og skru ned til middels varme. La det steke i ca. 4-5 minutter.
  4. Løft av lokket. Det vil være mye saus fra kjøttbollene. Skru opp til middels høy varme slik at sausen karamelliserer seg. Snu jevnlig helt til alt sausen er trukket inn i kjøttbollene.

FISKESAUS:

  1. Varm opp vann og sukker på middels høy varme til sukkeret smelter. Slå av varmen ret før det begynner å koke. Tilsett fiskesaus og eddik. Smak til.
  2. Denne fiskesausen skal serveres varm (ikke kokende varmt, men varmere enn lun). Ha hakket hvitløk og chili ved servering slik at man kan tilsette ønsket mengde selv.

Tips:

  • Her brukte jeg fiskesaus fra merket Cha Trang brand. Bruker du andre merker, bør du smake til da ulike merker har ulike smak.
  • Denne er også helt nydelig med vårruller/nem ran.

Riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*